SkötselrådVÅRDA DINA SMYCKEN

Silver och guld är ädla material som håller i en evighet men för att de ska hålla sig vackra under många år är det viktigt att du tar hand om dem på bästa sätt. Det här kan du göra själv.

- Ta av dig dina smycken när du ska träna, bada eller utsätta dem för större påfrestningar som till exempel att arbeta i trädgården. Svett, parfym, klor och andra ämnen gör att smyckena blir smutsiga och med stor sannolikhet missfärgade. Ingen ädelmetall, varken silver eller guld, mår bra av salt- eller klorvatten.

- Rengör dina smycken regelbundet. Detta gäller särskilt örhängen som ligger mot örsnibben - de blir väldigt fort smutsiga och samlar hudavlagringar. Lägg smycket i ett ljummet vattenbad ca 15 min  och rengör sedan med en mjuk tandborste och diskmedel. Var noggrann i och under fattningar/klor/håligheter av olika slag.  Skölj väl med ljummet vatten och torka dem torra med en mjuk handduk. 

- Alla FORS silversmycken består av nickelfritt 925 silver. Silvrets naturliga egenskap är att det oxiderar - svartnar - och det beror på svavel i luften och olika ämnen som vi människor kan utsöndra. Svavel går i princip inte att undvika eftersom det finns i luften, på huden, i cigarettrök, parfymer, hårspray etc. I  de flesta fall fungerar det att använda putsduk. För rengöring av kedjor lämpar sig silverdipp, som finns att köpa i fackhandeln. Det finns också ett beprövat husmorstips som du kan använda hemma: klä en behållare med aluminiumfolie, pudra i lite bikarbonat eller bakpulver, lägg ner smycket och häll sedan på kokande vatten. Låt ligga någon minut, skölj i ljummet vatten och torka.

- Förvara inte dina smycken i badrummet, fukt gör att smyckena oxiderar snabbare. En bra förvaringsplats är asken som smycket levererats i. 

- Duscha eller bada aldrig med lädersmycken. Läder töjer sig och formar sig med åren efter bäraren och vatten gör påskyndar processen. 


Ett sista tips!
Inte alla smycken är till för att bäras alltid. Stenar är naturmaterial med varierande hårdhet. De kan spricka, kantstöttas, trilla ur eller gå sönder - till och med diamanter. För ringar med stenar är detta särskilt viktigt att tänka på då de slits i högre grad än till exempel örhängen och hängsmycken. En del smycken tål att användas varje dag, andra är festsmycken. Välj smycke efter tillfälle.