Vanliga frågor FAQ


Vad är sterlingsilver?

Sterlingsilver innehåller 92,5% rent silver och resten annan metall, oftast koppar. Det finns andra silverlegeringar men för att få benämnas såsom äkta silver måste silversmycken innehålla 92,5% silver. Stämpeln 925  används för att ange silvrets äkthet.


Varför blir silver svart?

När silvret missfärgas och blir svart kallas det att silvret oxiderar. När silvret kommer i kontakt med svavel, ett ämne som finns överallt i och omkring oss, uppstår en kemisk process och silvret svartar. Svavel finns i luften, mat, färg, tyger, plast, cigarettrök, parfym, kosmetika, gummisnoddar och även i huden. När vi använder smycken får de ett lager av svett, kroppsfett, luftföroreningar, kosmetika och allt de kommer i kontakt med. Hög luftfuktighet och temperatur kan påskynda oxideringsprocessen. Att förvara smycken i badrummet är alltså inte en bra idé.

För att hålla ditt silversmycke vackert rekommenderar jag att du rengör och putsar det lite då och då. Det finns flera enkla metoder som du kan göra hemma, läs mer under Skötselråd. 


Kan jag lämna in gammalt guld och silver att använda till att göra ett nytt smycke?

Nej, tyvärr. Att ta emot gammalt guld och smälta ner för produktion av ett nytt smycke faller under samma lagstiftning som handel med gammalt guld och skrotguld, och det krävs tillstånd från polisen för att kunna göra detta. Detta tillstånd har inte jag.